Lilongwe Society for the Protection and Care of Animals (LSPCA) - Malawi

Lilongwe Society for the Protection and Care of Animals (LSPCA) arbetar för att förbättra djurvälfärden och tillgången till veterinärvård i och omkring Malawis huvudstad Lilongwe. Organisationen driver bland annat en klinik som tar emot såväl hundar och katter som hästar och produktionsdjur. De utbildar även djurägare om vikten av att säkerställa god djurvälfärd, samt utför vaccinations- och kastrationskampanjer.

VSF-Sverige har stöttat LSPCA:s rabiesförebyggande arbete, då organisationen i riktade insatser har rabiesvaccinerat och kastrerat hundar i områden där antalet sjukdomsfall hos människa är högt.

VSF-Sverige stödjer även LSPCA:s projekt för att förhindra vägnära handel med djur i Malawi, eftersom detta utgör ett stort djurvälfärdsproblem.

Organisationen märkte att oreglerad försäljning längs vägkanterna av djurungar, i huvudsak valpar och kattungar, ökade i Lilongwe under pandemin. Djuren visas upp av försäljarna längs vägarna under dagarna. Det innebär att djurungarna utsätts för stark sol och värme under långa timmar, och regel får de varken mat eller vatten. Många valpar och kattungar tas också alldeles för tidigt från sina mödrar vilket gör att de inte får i sig rätt mängd mjölk som de behöver.

Försäljarna har också knep för att ändra valparnas utseenden till att likna en viss ras. Många väljer att limma upp öronen till stående, och färga valparna för att de ska likna schäfervalpar.

LSPCA har tagit initierat ett samarbete med polismyndigheter och arbetar tillsammans med polisen för att stoppa den här typen av försäljning. De sprider också information till människor om att de inte ska köpa djur längs vägkanterna, samt tar hand om inlämnade djur och vårdar dessa.

Läs mer på deras hemsida om deras olika projekt här! https://www.lilongwespca.org/

 

En försäljare som blir gripen

En valp med limmade öron och relaterade skador i huden