Zambezi Working Donkey Project - ZWDP

Under de senaste 15 åren har åsnor blivit populära boskapsdjur på den zambiska landsbygden. De används som dragdjur på fälten och för att transportera exempelvis vatten, ved, kol samt varor till och från marknader. På grund av utbredd fattigdom och bristande kunskap om åsneskötsel så utsätts många av djuren för överanvändning.

Många åsnor tvingas att utföra sitt arbete med dragselar och vagnar som är anpassade för oxar, vilket ofta leder till smärtsamma skador.
För att minska detta lidande och öka åsnors välfärd startades organisationen Zambezi Working Donkey Project (ZWDP). VSF-Sverige har varit med och stöttat ZWDP i deras utformning av prototyper av selar och vagnar som är anpassade för åsnor.

ZWDP samarbetar med lokala bönder för att tillsammans utforma utrusning som är enkel och billig för åsneägare att tillförskaffa sig, och bekväm för åsnorna att använda. VSF-Sverige var även med i ZWDP:s arbete med att bygga en ”klinik” för åsnor i behov av rehabilitering samt arbetar med att utbilda lokalbefolkningen i att ta väl hand om sina åsnor.

På bilderna till höger ses på övre bilden en åsna med sår som orsakats av utrustning utformad för oxar. På nedre bilden ses åsnor som bär ZWDP:s selar som ska förebygga att sådana skador uppkommer.

 https://www.zambeziworkingdonkeyproject.org